lördag 30 augusti 2014

Sirener, hoppborgar och snabba bilar

I anledning av den årliga Århus festuge, en kulturfestival som i år firar 50 år och äger rum i dagarna tio, hade Århus hamn en festdag med utryckningsfordon, narkotikahundar, vrakdykare, blåsorkester och snabba bilar.


Det är något som sker med män när de går förbi en sportbil. De måste känna på den, smeka lacken lätt med fingertopparna, sparka lite på däcken, diskutera sinsemellan hur fort bilen i fråga kan komma från 0-100km/h och sedan i kör sucka längtansfullt. Vare sig man gillar bilar eller ej. Det hör liksom till jargongen, när män ska umgås.  

Och att män kan bli så begeistrade över det fantastiska motorljudet efter en åktur i en gammal mustang, är fascinerande att tänka på ...



Men det var inte bara bilar som lockade den stora människoskaran. Olav de Linde, stadens stora byggbaron, hade bjudit in alla som ville till en gratis guidad båtrundtur i oljehamnen, för att beskåda alla deras stora byggprojekt och Århus från havssidan. Lille H tyckte att det var väldigt spännande att åka båt och att få vinden i håret.


Och på vägen tillbaka in i hamnen kunde vi vinka till den danska drottningen som är på visit i Århus i anledning av "Festugen" och det stora kungaskeppet ligger i dagarna förankrad vid kajen med röd matta, med matroser som står givakt vid landgången, bara ett stenkast från folkmyller, brandbilar, korvstånd och hoppborgar. Där kan de kungliga sitta på sitt skepp, dricka champagne och klia sina taxar bakom öronen och titta på när vanliga människor äter korv, hoppar hoppborg och dricker bag-in-boxvin ur plastglas till tonerna av Frälsningsarméns glada blåsorkester.








2 kommentarer:

  1. Härligt!!!! Vi kommer till helgen!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Så spännande med en båttur! Fast vi hade bättre väder i dag... ;-)

    Sensommarhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera