måndag 12 maj 2014

Miljömedveten?

Danskarna anser sig nog själva vara världens mest miljövänliga människor. Men vad man anser sig vara och hur man faktiskt lever livet är något helt annat. Det har dock blivit bättre under de år jag har bott i Danmark, men de är hästlängder från Sverige i sitt miljötänk.
Att som svensk besöka en dansk återvinningsstation är som att förflytta sig 10-15 år tillbaka i tiden. Här finns nämligen stora containrar för stort brännbart och smått brännbart, och det är bara något år sedan man inte längre fick slänga saker i svarta plastsäckar, nu ska de vara genomskinliga, så att man ser vad det är.

De har dock pappersinsamling, papp, metall och glas ... men nästan allt annat åker i smått och brännbart. Och ingen dansk skulle komma på tanken att källsortera konservburkar som metall, nej vi talar om stolsben och byggavfall.

Som svensk får jag så dåligt samvete över att jag varken har kompost eller storskalig källsortering i skåpet under diskhon. Jag skäms nästan ögonen ur mig.

Jag har nu börjat källsortera i det lilla, och maken suckar högt över att jag sköljer ur mjölkkartonger och syltburkar och staplar dem i lådor i hallen och att han nu inte längre får lov att bara slänga dem i soporna, utan att få ett förmanande pekfinger upptryckt i ansiktet. Det har dock resulterat i att han nu ställer dem i diskhon istället, men å andra sidan är mitt miljösamvete rent när jag vet att de inte hamnar i soporna.



Ps ... Tänk att det ska vara nödvändigt med en stor skylt om att man inte får slänga plast i pappersinsamlingen. Har aldrig sett på maken till skylt i Sverige.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar