torsdag 5 juni 2014

Anledning att festa

Danskarna, liksom svenskarna, försöker alltid hitta tillfällen och ursäkter för att få festa till det lite. Idag, den femte juni, är det Danmarks nationaldag, eller Grundlovsdag som den heter på danska. En dag där de flesta lönemottagare är lediga och butikerna stängda.

Därför skulle det igår firas ordentligt i hela stan, en årlig festival med mat- och öltält, bra erbjudanden och midnattsöppet i butikerna och musik. En folkfest med andra ord. I år var temat Europa och vi gick både förbi en Big Ben utanför tågstationen och röda Londonbussar.


Lite längre ner på gågatan, på Store Torv, erbjöds det spanska street tapas. Lille H är finsmakare, precis som sin mor och ropade glatt "mee", mee" efter första skeden tryffelrisotto med diverse tillbehör.



Idag njuter vi en ledig dag och har laddat upp för en lite försenad och väldigt improviserad födelsedagslunch, eftersom svägerska och svåger tittar förbi med en födelsedagspresent. 
Det vankas lax, pilgrimsmusslor och ärt-och myntapestoslungad (känn på det ordet, visst låter det top notch?) färskpotatis. Vitvinet ligger redan i kylen. Nu firar vi den danska författningen och så lilla jag då. 

Det är alltid bra med ursäkter för att få ställa till med fest.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar