söndag 8 februari 2015

Salta vindar, måsskrik och klarblå himmel

Det är något alldeles särskilt med en gammal båthamn och människorna i den. Doften av tjära förför och varenda båt berättar historier om hårt väder, soliga somrar och saltstänk.

En av våra absoluta favoritsysslor när det är vackert väder är att ta vägen förbi den gamla träbåtshamnen som ligger ett stenkast från Århus centrum.


Här är det liv och rörelse en solig vårvinterdag som denna. Ett säkert tecken på att våren är på väg är inte bara de små krokusarna och snödropparna som står i var och varannan rabatt ...


... även hamnen berättar att våren är på väg. Det luktar hav och tjära, och redan på långt avstånd kan man höra folk som hamrar och slipar på sina ögonstenar.


Vissa båtar känns dock mer sjödugliga än andra, men de gamla "båtliken" är däremot vackra skulpturer att titta på.


Vi brukar strosa ut på bryggorna, andas havsluften och försöka hitta fina, roliga och finurliga båtnamn bland båtarna.


Båten "Morfar" verkar ha några år på nacken, men trots väder och vind verkar han stå sig bra och åldras med stil, Vissa båtar är mer förtroendeingivande än andra och båten "Fylla",  kanske mer indikerar ett riktigt "sjöslag" är trygghet, i alla fall för en svensk.


Efter en halvtimme i hamnen somnade lille H i sin vagn, det där med havsluft gör en gott. Maken och jag kunde därför styra kosan in mot Latinerkvarteret, stadens gamla stadsdel, och med rosiga kinder intog vi en mustig vintergryta på kafé Drudenfuss allt medan liten sussade sött i vagnen utanför fönstret.


Vad kan tänkas vara bättre en ledig solig söndag i februari?

2 kommentarer:

  1. Stackars lille H som missade maten... ;-)

    Men fina bilder från hamnen! Vår och krokusar, det låter lovande. Här känns det långt till våren med en halvmeter snö i trädgården, även om det var takdropp i solen i går.

    Vinterhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera
  2. Åh, det är något speciellt med båtar och hamnar. Älskar att strosa omkring där! Fina bilder! Vår, ja, den kanske kommer hit också någon gång....
    Ser gott ut! Här väntar en riktigt god köttgryta i ugnen nu.
    Ha det bra!
    Kram

    SvaraRadera