söndag 15 februari 2015

Att slå katten ur tunnan

Idag är det ju fastlagssöndag och danskarna firar det med karneval-stämning varje år. Man klär ut sig, slår katten ur tunnan, åter danska fastlagsbullar och kröner en kattdrottning och -kung. I år var det första året lille H var så stor att han kunde vara med och "slå" katten ur tunnan. Att slå katten ur tunnan låter ju ganska barbariskt, och det var det också en gång i tiden, när det var en levande katt i tunnan. Enligt folktron kunde man förhindra att pesten spred sig om man fångade en svart katt och dödade den. Idag består tunnan, som tur är, bara av godis och girlander, som en stor dansk pinata.




Det tog inte många sekunder innan lille H fattade hur leken gick till ...



Han tog sats och slog så mycket han kunde. Men han blev inte kattkung, trots outfitten, för han var inte den som lyckades slå sönder det sista av tunnan.

Vädret visade inte upp sig från sin bästa sida dagen till ära, så när kattkungen och -drottningen blivit krönta och fastlagsbullar med glasyr och sylt hamnat i magen tog den lilla svarta katten, pappa fånge/polis i handen och begav sig hemåt i blåsten.



2 kommentarer:

  1. Härliga bilder!!! Danskarna kan konsten att fira! Tur att traditionen förändrats....
    Kram

    SvaraRadera
  2. Haha, så söta de är där de går, lille H och hans far. Snygga kläder! ;-) Lille H borde ha fått pris som kattprins i den fina klädseln.

    Vinterhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera