tisdag 2 september 2014

Ge blod och få godis, chips och gratis öl ...



Ja, så lät det från den danska blodgivarföreningen på de sociala medierna i dag. Som svensk kan jag inte låta bli att skaka på huvudet, danskarna lockar alltid med öl. Alltid! Vad det än gäller. Ger man gratis öl och pölser kan man få danskarna att ställa upp på det mesta, med ursäkten att man tackar inte nej till pölser och öl. Det vore dåraktigt.

"Ge blod innan jobbet och då behöver du inte ha dåligt samvete för att du stoppar i dig chips och dricker en stor stark innan lunch. Det är ju för en god gärnings skull. Skål!"

Vad erbjuds man i Sverige om man ställer upp och ger blod? Ett mariekex, saft och en T-shirt med en stor bloddroppe på magen (eller det kanske bara var på 90-talet. Nördiga t-shirtar har nog sparats bort)?

Fatta vilket ramaskri det skulle bli i landstingskorridorerna om sjuksköterskorna satte dropp med ena handen och gav "patienten" en Carlsberg med den andra. Det hade nog inte fungerat i politiskt korrekta Sverige, eller också hade det blivit en succé och blodgivar-registret hade blivit fullt på en kvart. Antagligen hade det blivit det sistnämnda, även om man offentligt hade skällt ut och tagit avstånd mot det.

Trodde först det hela var ett aprilskämt, något ironiskt från blodgivarföreningens sida, men icke. Det var blodigt allvar, så att säga. Efter en googlesökning kan jag konstatera: på blod- och plasmavdelningar landet runt erbjuds det öl till de som väljer att ge blod.

Landet Danmark upphör aldrig att förvåna mig ...


Haha! Love this old ad



2 kommentarer:

  1. Det skulle nog råda bot på den svenska blodbristen..... ;-)
    Kram

    SvaraRadera
  2. Du får skicka förslaget vidare till den svenska sjukvården... ;-)

    Sensommarhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera