måndag 29 juni 2015

Kinesiska terrakottakrigare i vikingarnas förlovade land


Igår var det söndag och förmiddagen var grå och trist, dock klarnade det upp och blev fantastiskt väder efter lunch, men det hade vi på morgonen inte den blekaste aning om. Vad ska man hitta på när man har en liten kille som river huset och regnet hänger i luften, och allt är så där söndagstråkigt?

Vi bestämde oss därför för att bege oss till Moesgaards museum, ett arkeologiskt och etnologisk museum som ligger söder om Århus, nog mest känt för sina arkeologiska forntidsfynd och Grauballemanden, danskarnas svar på Bockstensmannen, som slutade sitt liv på ett brutalt sätt i ett kärr för flera tusen år sedan. 

Och idag har museet fått mycket medieuppmärksamhet, dels för sina nya byggnader, sina interaktiva utställningar som kombinerar forntidsfynd med ny teknologi och touchskärmar och för den unika temporära utställningen om kejsare Qin Shihuangdi och delar av den kinesiska terrakottaarmén.  


I och för sig är det kanske inte bästa platsen, med tusen larm och sköra terrakottafigurer och -hästar som lockar till att röra och klättras på, men vi tycker om utmaningar och lille H lyckades inte sätta igång ett enda larm, även om det var nära ögat några gånger.

Efter att ha glatt ropat svärd, hjälm, häst och krigare ungefär sjuttioelva gånger började magarna kurra och vi beställde in soppa som intogs på museumsrestaurangens uteservering och solen började så smått kika fram bakom molnen.


Innan det bar hemåt igen, gick vi (någon vankade dock mer som en anka)  uppför museets gräsbeklädda tak och njöt utsikten över Moesgaard strand, bokskogarna och de öppna landskapen.





1 kommentar: