torsdag 7 september 2017

Det var på tiden, Århus!

Danmark är ett fantastiskt land att bo i på många sätt och vis. Men något som har irriterat mig sedan jag flyttade hit för lite mer än 10 år sedan är deras lite väl nonchalant hantering av sopor och åsikter om miljö och ekologi. Då, för tio år sedan, fanns det bara smått brännbart och stort brännbart, ja förutom glas och papp såklart, på landets alla återvinningsstationer.

På senare år har det såklart blivit bättre och för något år sedan kunde man äntligen sortera plast! Jag har rutinmässigt, en gång i veckan, åkt ut till återvinningsstationen med plastförpackningar, mjölkkartonger, metallburkar och så vidare. Många danskar har skrattat åt mig och sagt att "hvorfor gør du det, du kan jo bare smide det i skraldspanden." Och ni anar inte hur många mjölkförpackningar jag fiskat upp ur soptunnan här hemma eftersom andra inte delar min syn om vad som ska återvinnas.

Jag har varit ganska ensam i kampen om att återvinna så mycket som möjligt av hushållssoporna. Ända till ...
Bildkälla: http://sorter-mer.nu/media/1202/2-delt-beholder-gennemsigtig.jpg?width=850

NU ... för vet ni vad? Århus har tagit det bästa beslutet de har tagit på många år. Att alla hushåll ska källsortera plast, plåt, kartonger och papper. Det var VERKLIGEN på tiden, Århus! Och för att vara säkra på att de ytterst bekväma, och ursäkta mig, ganska lata danskarna verkligen gör det (för danskar brukar ju inte alltid göra som de blir tillsagda) så har vi fått en soptunna med olika fack till just plåt, plast, kartong och så vidare att stå bredvid den vanliga soptunnan. Från och med 20 september blir Århus en lite miljövänligare och lite renare stad. Jag glädjer mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar