fredag 18 augusti 2017

Säg "hygge" och allt är tillåtet

Ingen fredag utan hygge!
Hygge är ett ord som bara finns på danska och det är nästan omöjligt att översätta till andra språk. Det närmsta vi kommer ordet på svenska är mys. Men helt ärligt, det svenska fredagsmyset bleknar i jämförelse med det danska "hygge".


Det känns lite festligare med "hygge" på något vis. En fest, en trevlig stund som man inte vill missa.

"Hygge" är brett och för att kunna förklara ordets innebörd på svenska måste du använda åtskilliga substantiv och adjektiv för att inte missa något av dess innebörd. Det är därför det ultimata uttrycket och danskarna kom på det först ... attans.

Säg "hygge" och allt är tillåtet
Man brukar ju säga att svenskar alltid hittar en anledning att fira, man ska liksom ha en ursäkt för att ha roligt. Man kommer gärna med en lång utläggning, som på något sätt ska rättfärdiga det där glaset portvin mitt i veckan: "Det är ju trots allt lillördag och jag har sovmorgon imorgon." Skål!



Danskarna är inte så dumma, för det är rätt smart tänkt egentligen, det där med "hygge".
"Hygge" är danskarnas kultur. Deras liv. Så länge man säger ordet är allt okej. "Jaså, ska vi "hygge". Ja men så dricker vi en öl till eller kanske två och tar en chokladkaka till kaffet, för vi är danskar och vi har så "hyggeligt" när vi "hygger".

Egentligen skulle man kunna se ordet "hygge" som Danmarks svar på katolicismens bikt. Så länge du läser tjugo Ave Maria kan du få syndernas förlåtelse. Så länge du kommer ihåg att säga "hygge" är allt tillåtet ...

Frossa på ni bara, vi "hygger" ju.

För hygge  är många saker men även allt det där förbjudna, allt det man åtrår och allt det som gör att du inte kommer i dina jeans efter semestern. Livsnjutning och fantastiska dödssynder - det är "hygge" det.

Efter industrisemestern kan man ofta läsa tidningsrubriker i Danmark som insinuerar att nu är det "slut på hyggen". Dags att leva asketisk, äta sina grönsaker, motionera och sluta dricka öl.



Bli mer skötsam liksom. Ja, kanske till och med källsortera (för det är de inget vidare på, danskarna alltså. Men det är en annan historia) ...


... i alla fall tills på fredag för då ska det ju såklart "hygges" igen.

Ha en hyggelig fredag! ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar