onsdag 3 augusti 2016

Riddare, svärd och medeltidsmarknad vid Spøttrup Medeltidsborg


När man är tre år gammal och något av det bästa man vet är svärd, sköldar och riddare, blir man eld och lågor när man får veta att man ska få besöka en riktig riddarborg. Förra veckan, mitt i industrisemestern, begav vi oss väster ut till Spøttrups medeltidsborg som ligger ett stenkast från Skive.


Hela området myllrade av riddare och folk i tidstypiska kläder och det är både läskigt och spännande att stå ett par meter från en riktig riddare.


Vi hade ryktesvägen hört att det skulle vara ett slag precis klockan elva framför riddarborgen. Vi skyndade oss ned till vattnet och borgen och visst talade ryktet sant. På platsen stod en massa riddare i grönt och vitt, skäggiga män i damkläder roade åskådarna och storbystade damer sålde kakor och mjöd.


Plötsligt vände alla blicken mot borgen och genom portarna marscherade ett helt fälttåg ut på slagmarken. Lille H kramade mitt ben lite extra medan han storögt tittade ut på slagfältet.

"Se mor, der kommer endnu flere riddere nu!"


En efter en föll i striden, ända tills de röda riddarna kunde utropa sig till vinnare.


Efter slaget var det fest för segrarna på borggården och mjöd fylldes i krusen.


På väg ut ur borgen möttes vi av en vacker utsikt över fjorden och vi låtsades att vi var riddare på häst på väg ut i strid.


Utanför borgen mötte vi en man på häst som sannolikt deltog i det pågående EM i tornerspel, bredvid borgen.


Ett stenkast från borgen var det medeltidsmarknad. Det doftade bränt trä och nybakat bröd över hela marknadsplatsen, spelmän spelade mungiga och sjöng och gycklare underhöll de förbipasserande. Lille H fick prova ett riktigt svärd och visst levde han sig in i leken. Kanske lite väl mycket tyckte nog smeden som fick smaka sitt eget svärd.Lille H var så lycklig som en treåring kan bli när man får träffa några av sina största idoler. När vi kom hem letades riddarkläderna fram från utklädningslådan och han somnade med riddarsvärdet på kudden.
Spøttrups medeltidsmarknad, eller Bispens marked (Biskopens marknad) som de kallar den, äger rum varje år i juli, men borgen kan besökas från mars till oktober.


1 kommentar:

  1. Det måste ha varit en underbar dag för lille H.

    Kul att du bloggar igen. :-)

    Semesterhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera