torsdag 28 maj 2015

Moulés frites för 65 spänn

I fredags kväll var det härligt försommarväder och vi styrde kosan in mot staden runt femtiden. Vi strosade i latinerkvarteret, Århus gamla stadsdel och kulturstråk, där alla uteserveringar var fyllda till brädden av danskar om firade att långhelgen äntligen börjat. För ja, här i Danmark har vi fortfarande lyxen att annandag pingst är en röd dag i almanackan.

Vi var på väg mot Olinico, en gastro-grillbar med priser som till och med en student-budget kan överleva. Vi hade länge velat pröva det. Ryktet sa nämligen att man kunde få en helt fantastisk Moulés frites till bara 65 spänn.

Väl framme vid hipster-haket insåg vi att det var en lång kö, restaurangen skulle öppna om fem minuter och kön var redan 10 meter lång. Vi ställde oss i kön, medvetna om att vi kanske inte skulle få ett bord, men så fanns ju alltid take-away-möjligheten och med strålande sol hade ju trappan vid ån inte heller varit en så dum idé.

Vi fick bord, ibland är det bra att ha med sig en tvåmeters dansk med armbågar, och beställde in en Moulés frites, två fish'n'chips, en öl och två ekologiska juicer för det nätta priset av 265 kronor.

Jag fick ett berg av musslor, som smakade ljuvligt, och hela portionen hade säkert räckt till två om man bara skulle ha lite läckert att tugga på. Dessutom känns det så gött när man kan få så mycket god mat för så lite pengar. Jag börjar förstå varför det var en sådan kö utanför det relativt nyöppnade haket. Hit kommer vi tillbaka och nästa gång tar vi maten med till hamnen, ett stenkast bort, och äter moules frites till måsarnas skri och salta vindar.



Bilden är inte den bästa, trött efter en jobbvecka, graviditetsglåmig och fullt fokuserad på att hålla i en exalterad liten H som satt på en barstol och frossade i härligt spröda "chips" och åt fiskpanering för glatta livet.

onsdag 27 maj 2015

Tio år i världens lyckligaste land

Igår kunde jag fira ett jubileum, jag firade 10 år i Danmark. Ett decennium. Det känns nästan lite skrämmande att tänka på att jag bott största delen av mitt vuxna liv just här, i Danmark. Landet som svenskarna oftare och oftare ger känga på känga i media. Är det inte djurvälfärden, så är det invandrarpolitiken eller det faktum att danskarna inte tar någon som helst hänsyn, utan säger vad de tycker även om det ibland sårar andra. Och omvänt skriver danskarna att svenskarna inte är kloka i huvudet, att det politiskt korrekta kommer att ta kål på hela landet och erbjuder svenskarna att komma över sundet, dricka en öl och inte ta livet så allvarligt.

Om man tänker tillbaka var det inte bara en resa över Kattegatt den där vackra majdagen när jag för sista gången vred om nyckeln till den 32 kvm stora lägenheten i ett av Halmstads getton där jag bott under studieåren, det var också - med facit i hand - en resa att hitta sitt vuxna jag. Kanske hade mitt vuxna jag varit annorlunda i Sverige, vem vet. Att hitta en plats i en ny kultur är inte alltid lätt men frågan är om jag egentligen någonsin platsat i det politiskt korrekta Sverige där man ska leva efter svensson-normen och där avundsjukan är det som styr hela samhället. Inget annat land i världen visar större missunnsamhet än Sverige.

Jag har nog alltid levt utanför normen, i ett parallellsamhälle. Även om jag känner mig svensk, för det är jag ju, jag tycker att det är svårt att ta att andra inte tycker om mig, jag har ett behov av att göra alla till lags och har fortfarande svårt att uppfatta ironi ibland, så har jag kanske ändå inte varit typiskt svensk, i alla fall inte helhjärtat. I upp- och nedgångar och under 10 år har jag försökt hitta min plats i ett land där folk är framfusiga, ironiska och ibland oförskämda, dock alltid med ett leende på läppen såklart (man vet aldrig om de menar allvar eller inte). Det har inte varit lätt och jag har varit identitetsförvirrad i världens lyckligaste land. Men jag tror att jag nu efter 10 år har hittat en balansgång mellan det svenska och det danska. Men jag känner mig lite som Dr Jekyll/Mr Hyde emellanåt, framförallt i svenskars ögon när jag inte försvarar svenskarnas, eller danskarnas, enligt mig dumma påfund.

Fördelen med att bo utomlands är att jag nu kan skapa min egen Sverige-utopi och plocka de delar jag tycker om, det Sverige jag är stolt över. Och då talar jag inte om svenskarnas arrogans när det gäller Eurovision, deras behov av att alltid döma alla andra (för åh vad duktiga de själva är) och att de ska vara så politiskt korrekta att jag nästan kräks. Nej, jag skapar mitt eget Sverige, som det borde vara. Som jag minns det. För minnet blir ganska selektivt med åren och jag glorifierar nog Sverige mer än vad landet förtjänar.
Sverige är landet där man faktiskt, befriande nog, kan få vara allvarlig ibland och där inte allt ska slätas över med ett skämt, där det till viss del finns mer tolerans om man är annorlunda och där man inte alltid får frågan om man är gravid om man någon gång skulle tacka nej till en öl. För nej det räcker inte med att säga att man kör i det här landet. :-)

Jag firar midsommar, har kräftskiva och jublar när det finns Ahlgrens bilar på Netto. Jag njuter av att läsa svenska deckare, som till skillnad från de danska inte känns lika mörka och dystra. Jag bänkar mig i soffan när det är "På spåret" på SVT och myser så mycket jag bara kan medan jag ser tåget susa fram i det vackra svenska landskapet. Jag rätar på ryggen när det går bra för Sverige, Eurovision möjligtvis undantaget. Jag är stolt över mitt selektiva utopi-Sverige.

Jag älskar Danmark men som i alla kärleksförhållanden blir jag ofta irriterad på dess konservatism och trångsynthet, för nej det har inte blivit bättre med åren. Men faktum är att jag nog blir mer och mer dansk i sinnet, man blir ju som man umgås sägs det, Men jag tänker att det inte gör så mycket, så länge jag vet min bakgrund och håller fast i de svenska värdegrunder jag respekterar och som jag är en del av.

Det är min förmån som utlandssvensk att plocka det bästa från två världar och därför är det rätt gött att bo i världens lyckligaste land.

onsdag 20 maj 2015

Dressed for succes

Att det skulle komma bestämda åsikter och jag-vill-själv-välja-vad-jag-ska-ha-på-mig-trots, men att det skulle vara kampen om att få ha skjorta hade jag aldrig kunnat anat.
Nu är det tredje dagen i rad som lille H går till förskolan i sin "polishatt", seglarkepsen á la Emil-i-Lönneberga-stil, och skjorta. Fröknarna, eller det kanske heter förskolelärarna, måste tro att jag är en galen latte-mamma som gillar att styla mitt barn. Jag känner nästan sjukligt behov av att berätta att han faktiskt själv vill ha sin "mysse" och sin skjorta, det är det han tycker att han är finast i. Och han strålar verkligen när han säger att han "e lika fin som pappa" och "mamma, mamma, min skjorta e fin".




I morse när han insisterade på att också ha "bläsen", alltså den ljusblå blazern, sa jag dock stopp. Någon måtta får det vara. :-)


söndag 17 maj 2015

Bryrup-Vrads tur och retur

Idag har det varit strålande väder. alltså mellan regnbyarna och vi bestämde helt spontant att möta upp min svägerska (fasser Nini, som lille H kallar henne) och hennes sambo för att inlösa en av lille H;s födelsedagspresenter. En åktur i ett veterantåg bland bokskogar, rapsfält och sjöar mellan Bryrup och Vrads.

Efter ett tag börjar tåget sakta rulla med ett högklingande Tut-Tut som signalerade att nu var vi på väg.


Lille H tittade nyfiket ut genom fönstret medan han ropade "vi åka tåg"

Efter fem skakiga kilometer kom vi fram till ändstationen, Vrads station.


Vi gick över järnvägsspåret och innan i den fantastiskt mysiga restaurangen, Restaurant Vrads station som numera huserar i den gamla stationsbyggnaden.

Hela restaurangen är ganska renoverad i gammal stil och det känns nästan som man flyttades tillbaka till år 1929 när järnvägssträckan invigdes.


Efter en fantastiskt god sallad med varmrökt lax och nybakat bröd bestämde vi oss för att promenera genom de limegröna bokskogarna på en stig längs med spåret hela vägen tillbaka till bilen i Bryrup. 

En härlig avslutning på Kristi himmelsfärdshelgen.



måndag 11 maj 2015

Att vidga sina vyer

Någon gång ska ju vara den första - att man ångrar vad man har beställt i den stunden tallriken kommer in. Jag vet egentligen inte vad jag hade föreställt mig när jag beställde "grilled sardines", tänkte nog mest riktningen rökt makrill eller grillad fisk med sallad och gott grekiskt hemgjort bröd som tillbehör efter att ägarinnan sagt att det var det bästa huset kunde erbjuda som var färskt och hemlagat. Det var en gourmetmåltid jag föreställde mig att få serverat när vi satt på den lilla tavernan med turkosblå pinnstolar i skuggan medan det strömmade ut grekiska folkvisor genom tavernans högtalare.

När ägarinnan sedan kom in med ett gäng stekta HELA sardiner och en stor citron, sa nog hela mitt ansiktsuttryck allt - att jag var en aning skeptisk och grymt besviken.



Jag tittade längtansfullt över på makens fisk med tomatsås, som förövrigt smakade fantastiskt, och tittade än en gång på min egen tallrik medan ägarinnan proklamerade att det var bra för huden och kroppen att även äta fiskhuvudena (NO WAY!). De var nyfångade på morgonen och hon verkade nästan vilja sätta tänderna i dem själv.

Jag kände att jag fick dåligt samvete, som den svensk jag är, och tänkte att jag måste ju äta lite så att hon inte blir ledsen nu när hon har berättat hur fantastisk fisken är. Men det är svårt att äta något utan potatis, pasta eller sallad som kan dölja smaken av sardin och jag pressade citronen hårt medan jag petade i fisken och tvingade in små munfullar citrondränkt fisk, som förövrigt innehöll tusen ben. alltihop till makens gapskratt.

Jag skrattade inte och drömde om rökt makrill ...




söndag 10 maj 2015

En doft av kaprifol

Vi har syndat, i en hel vecka, i ett grekiskt paradis. Vi har brutit mot minst två, kanske tre, av de sju dödssynderna. Och vi ångrar oss inte ens.

Vi frossade i oliver, fetaost och rosmarinkryddade grillspett.


Vi förfördes av Dionysos doftande sommarängar och vi kunde inte få nog av schersmin, kaprifol och andra lustfyllda somriga blomdofter. 


Och vi drack av hans gudomliga "vin" (i alla fall somliga av oss). :-)


Vi var giriga, och ville ha mer och mer av gudomlig natur.


Till slut fick vi nästan lite dåligt samvete och var tvungna att "bikta" oss lite och besökte otaliga kyrkor och kapell.


och ett till ...


... för att kunna synda med gott samvete.