onsdag 9 september 2015

Att göra något för andra


Nej, rubriken syftar inte på de danska politikernas och kändisarnas självprofilering när de åker ner med mat och filtar till flyktingarna vid den danska gränsen samtidigt som de tar fram mobilen och lägger ut selfie-bilder på nätet som bevis på deras godhet.

Nej, jag pratar om något som kanske kan verka banalt och trivialt i dessa flyktingkristider, men som gjorde en liten pojkes dag helt fantastisk.

Varannan tisdag runt klockan 7.00 på morgonen rusar lille H mot dörren när han hör att sopbilen är på väg nedför gatan. Han tittar med förväntansfulla ögon, vinkar till sopgubben samtidigt som han pekar på vår, alltid överfyllda, soptunna och ropar ”den med” och sopgubben brukar alltid vinka tillbaka och demonstrativt visa att han gör som lille H säger, ”aj, aj captain”, och arbetsledaren lille H ser stolt ut.
Igår ändrade sig rutinen och sopgubben ropade: ”kom, vil du tømme den?”

Jag som själv stod i pyjamas med en t-shirt som slutade halvt upp på den gravida magen, tvekade en stund över att ta ungen på armen och springa bort till sopbilen. Men sedan tittade jag på lille H och hur glad han verkade vara över att få chansen.

”Mamma, kom!”

Så vad gör man? Fåfängan förlorade mot en 2,5-åring den här morgonen. Jag hoppade i träskorna och gick ut till sopbilen i min snobben-pyjamas med rosa hjärtan som rullat upp sig på den kala magen, med håret på ända och lille H i Spindelmannen-pyjamas på armen.

Och så fick lille H tömma soptunnan med hjälp av joysticken på sidan av bilen medan han utbrast ”Mamma, mamma, jeg kan det godt!!!” och ropade ”oj” när soporna trycktes ihop.

Sopgubben räddade inget liv, hjälpte ingen i nöd men däremot tog han sig tid till att göra en liten kille på 2,5 år glad. Lille H kunde sedan stolt få berätta nere på förskolan att han hade hjälpt sopgubben.

Att ta sig tid, fast man egentligen inte behöver, anser jag vara lika beundransvärt som att försöka rädda hela världen.

2 kommentarer:

 1. Fantastiskt av sopgubben tycker jag! Hade förstås gärna sett en bild på er där vi sopbilen... ;-)

  Kram
  Elisabet

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt av sopgubben tycker jag! Hade förstås gärna sett en bild på er där vi sopbilen... ;-)

  Kram
  Elisabet

  SvaraRadera