lördag 6 december 2014

Att öppna en dörr ...

Jag var på julfest igår, som en av mina uppdragsgivare årligen arrangerar. Det är alltid trevliga tillställningar med god mat och rysk champagne och vi pratar alltid om högt och lågt, drar rövarhistorier och diskuterar språk och kultur. Det sistnämnda mycket på grund av att det både är fransmän, tyskar, norrmän och italienare tillika språklärare bland gästerna.

Igår kom vi, efter några glas vin ska nog tilläggas, in på den stora frågan: Varför öppnas alltid svenska ytterdörrar utåt medan danska dörrar öppnas inåt? Dels på grund av att jag själv stått och dragit i ytterdörren in till min uppdragsgivare med famnen full av papper och först ett tag efter kommit på att dörren går ju inåt. Hur kommer det sig egentligen att vi inte öppnar åt samma håll?

Den mest logiska förklaringen på den svenska dörren är ju att man skjuter undan snön och att man därför i Sverige öppnar dörren utåt. Men som det ofta är efter ett par glas vin, skenar filosofiska tankar och teser förbi och diskussionen urartade i en diskussion om kultur och öppenhet och om man tycker om att få gäster eller helst vill knocka dem med dörren.

 Är danskarna mer välkomnande och öppna än svenskarna? Eller är det tvärtom, att svenskar är mer välkomnande eftersom de öppnar upp till sitt hem och bjuder välkommen. Troligen ligger det inte så mycket psykologi bakom dörrproblematiken, som vi igår försökte få det till.

Nästan en timme senare hade vi ännu inte fått ett svar på frågan. Men så är det ju ofta med humaniora och filosofiska funderingar. För inget är ju vad det synes vara ...




Lone Peak Lookout, Pearson Design Group ~ almost a medieval look to this door
Bildkälla: http://www.pinterest.com/pin/264093965624802533/

1 kommentar:

  1. Verkar opraktiskt att öppna ytterdörren inåt. Dörren tar ju plats och trångt i hallen måste det bli det också... ;-)

    Sverigehälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera