lördag 20 augusti 2016

Hela världen under ett och samma tak

Århus är ju Danmarks näst största stad, men trots det känns den ganska provins-aktig. Det är först på senare år som den har blivit mer "storstad", säkert mycket på grund av att Århus är kulturhuvudstad nästa år. Århus är nu trendig och både the Times och andra större internationella tidningar lovordar vår lilla stad som the place to be.

Igår öppnade något som alla storstäder bör ha, en alldeles egen Street Food Hall. Stockholm har saluhallen och Köpenhamn har Ködbyen.

Det är grått och trist ute idag, så vi bestämde oss för att kolla in läget.


Vi hade egentligen siktat in oss på det vietnamesiska köket, men på ett sådant här ställe är det si och så med exakta öppettider, så därför valde vi något så autentiskt och danskt som rågbröd.


Det var dock lite uppdaterat rågbröd anno 2016 i form av tapas från Street food-vagnen Nord.



Det smakade gott.


Lille H ville helst bara äta rökt lax och dricka hallonläsk, känns inte som världens bästa kombination, men det verkade som han njöt. :-)


Jag är säker på att Aarhus Street food kommer att få succé.  Stället vimlar redan av hipsters, barnvagnar och familjer som äntligen hittat ett hak där det inte gör något att ungarna kladdar och spiller och där man inte måste enas om en slags mat, här finns det mat för alla smaker och man kan resa jorden runt utan att förflytta sig nämnvärt.

onsdag 3 augusti 2016

Riddare, svärd och medeltidsmarknad vid Spøttrup Medeltidsborg


När man är tre år gammal och något av det bästa man vet är svärd, sköldar och riddare, blir man eld och lågor när man får veta att man ska få besöka en riktig riddarborg. Förra veckan, mitt i industrisemestern, begav vi oss väster ut till Spøttrups medeltidsborg som ligger ett stenkast från Skive.


Hela området myllrade av riddare och folk i tidstypiska kläder och det är både läskigt och spännande att stå ett par meter från en riktig riddare.


Vi hade ryktesvägen hört att det skulle vara ett slag precis klockan elva framför riddarborgen. Vi skyndade oss ned till vattnet och borgen och visst talade ryktet sant. På platsen stod en massa riddare i grönt och vitt, skäggiga män i damkläder roade åskådarna och storbystade damer sålde kakor och mjöd.


Plötsligt vände alla blicken mot borgen och genom portarna marscherade ett helt fälttåg ut på slagmarken. Lille H kramade mitt ben lite extra medan han storögt tittade ut på slagfältet.

"Se mor, der kommer endnu flere riddere nu!"


En efter en föll i striden, ända tills de röda riddarna kunde utropa sig till vinnare.


Efter slaget var det fest för segrarna på borggården och mjöd fylldes i krusen.


På väg ut ur borgen möttes vi av en vacker utsikt över fjorden och vi låtsades att vi var riddare på häst på väg ut i strid.


Utanför borgen mötte vi en man på häst som sannolikt deltog i det pågående EM i tornerspel, bredvid borgen.


Ett stenkast från borgen var det medeltidsmarknad. Det doftade bränt trä och nybakat bröd över hela marknadsplatsen, spelmän spelade mungiga och sjöng och gycklare underhöll de förbipasserande. Lille H fick prova ett riktigt svärd och visst levde han sig in i leken. Kanske lite väl mycket tyckte nog smeden som fick smaka sitt eget svärd.



Lille H var så lycklig som en treåring kan bli när man får träffa några av sina största idoler. När vi kom hem letades riddarkläderna fram från utklädningslådan och han somnade med riddarsvärdet på kudden.




Spøttrups medeltidsmarknad, eller Bispens marked (Biskopens marknad) som de kallar den, äger rum varje år i juli, men borgen kan besökas från mars till oktober.