måndag 29 juni 2015

Kinesiska terrakottakrigare i vikingarnas förlovade land


Igår var det söndag och förmiddagen var grå och trist, dock klarnade det upp och blev fantastiskt väder efter lunch, men det hade vi på morgonen inte den blekaste aning om. Vad ska man hitta på när man har en liten kille som river huset och regnet hänger i luften, och allt är så där söndagstråkigt?

Vi bestämde oss därför för att bege oss till Moesgaards museum, ett arkeologiskt och etnologisk museum som ligger söder om Århus, nog mest känt för sina arkeologiska forntidsfynd och Grauballemanden, danskarnas svar på Bockstensmannen, som slutade sitt liv på ett brutalt sätt i ett kärr för flera tusen år sedan. 

Och idag har museet fått mycket medieuppmärksamhet, dels för sina nya byggnader, sina interaktiva utställningar som kombinerar forntidsfynd med ny teknologi och touchskärmar och för den unika temporära utställningen om kejsare Qin Shihuangdi och delar av den kinesiska terrakottaarmén.  


I och för sig är det kanske inte bästa platsen, med tusen larm och sköra terrakottafigurer och -hästar som lockar till att röra och klättras på, men vi tycker om utmaningar och lille H lyckades inte sätta igång ett enda larm, även om det var nära ögat några gånger.

Efter att ha glatt ropat svärd, hjälm, häst och krigare ungefär sjuttioelva gånger började magarna kurra och vi beställde in soppa som intogs på museumsrestaurangens uteservering och solen började så smått kika fram bakom molnen.


Innan det bar hemåt igen, gick vi (någon vankade dock mer som en anka)  uppför museets gräsbeklädda tak och njöt utsikten över Moesgaard strand, bokskogarna och de öppna landskapen.





fredag 19 juni 2015

Så kan det gå ...

Det är nog inte bara de danska politikerna som vaknar upp med en härlig champagne-baksmälla idag, hela Danmark är nog en aning chockat efter gårdagens kaotiska valresultat. Det blev så konstigt alltihop, men så är det ju när man bor i en demokrati. Allt kan hända.

Dansk Folkeparti, det danska parti som är mest invandrarkritiskt, blev andra största parti. Föga förvånande egentligen om man ser på tendenserna i Europa. Sossarna blev det största partiet, men trots det förlorade de regeringsmakten. Lökke från Venstre (som trots partinamnet är ett borgerligt parti) blir antagligen statsminister i en minoritetsregering, trots att partiet helt sonika har förlorat fler än 10 mandat. är mindre än Dansk Folkeparti och inte längre kan skryta med ett stort väljarstöd. Det är en cirkus med andra ord, men det är väl så politik är. Se bara på kaoset uppe i Sverige - ett gäng egotrippade politiker som sätter upp regler som ska gälla alla andra än dem själva, som leker gudar och som inte har någon som helst verklighetsförankring. Rena såpoperan med inslag av sandlådebråk och sårade egon med andra ord. Jösses.:-)

Vi firade i alla fall valvakan med valfläsk, färskpotatis och persiljesås, precis som alla andra danskar säkert gjorde igår. Och för alla pk-svenskar så var fläsket säkert fullproppat med antibiotika á la dansk stil och antagligen har vi förolämpat hela den muslimska världen eftersom vi frossade i gris under den islamiska fastan. :-)



Mätta på kolesterol-pumpad mat satte vi oss i soffan och väntade ut valresultatet ... eller rättare sagt så satt jag mest och läste en Agatha Christie-deckare. Det kändes mer intressant att lösa ett aristokratiskt giftmord än att se på salongsberusade politiker som försökte visa pokerface inför kameran, trots att många av dem misslyckats fatalt i valet.

Men i hela den här cirkusen kan jag i alla fall säga: Det är i varje fall inte mitt fel att det är politiskt kaos, jag har ingen rösträtt i det här landet. :-)

Glad midsommar förresten, det hade jag nästan glömt!





måndag 15 juni 2015

Is, glass och isglass

Lille H har det inte alltid lätt som tvåspråkigt barn. Det sägs ju att tvåspråkiga barns språk utvecklas långsammare än barn som bara har ett modersmål. Det hjälper ju inte heller att det ena språket är danska. Vetenskapliga undersökningar har ju visat att danska barn är de barn i Nordeuropa som börjar prata senast i livet. Mycket på grund av att språket är så otydligt att de har svårt att uppfatta vad som sägs. Det tycker jag är hysteriskt roligt - att danska barn inte "förstår" sina föräldrar och att det tar tid för dem att urskilja orden, att uppfatta vad som sägs ... det är de ju helt klart inte ensamma om. Det tog ett par år för mig också. Tur för lille H att han även har den välartikulerade svenskan att ta till när det kniper. ;-)

Lille H är duktig, mer och mer börjar komma ur hans mun i längre och längre fraser. Men vi jobbar också hårt med både dialog och med hjälp av böcker för att han ska få ett så varierat språk som möjligt, i tidig ålder. Han är duktig på att skilja mellan danskan och svenskan och anpassar sig snabbt beroende på vem han pratar med.

Ibland händer det dock att det blir lite tokigt, som när han till exempel säger att "pappa är väck", alltså att pappa är borta, som får en helt annan betydelse på svenska. :-)

En annan sak som inte är lätt att förstå när man har lärt sig att glass heter glass på svenska och is på danska, är när mamma frågar om han vill ha isglass (som heter sodavandsis på danska). Han tittar konstigt och aningen besviket på mig när han bara får en glass och inte två.




lördag 13 juni 2015

Konst vid havet

En återkommande begivenhet i Århus är Sculpture by the sea. Som den gamle konstvetare jag är, älskar jag tanken att konsten ska vara tillgänglig för alla och att man som betraktare inte måste ha en fil.kand. för att förstå och kunna förhålla sig till konsten. Det räcker med en promenad längs stranden.

Stor som liten kan upptäcka de dolda skatterna, finurligheterna och det oväntade. Vi begav oss ut på äventyr och sprang i sanden, så fort benen kunde bära.


Promenad på den stora runda "badbryggan"


Willy Wonka-feeling



Mitt på stranden hade en jätte tappat sina prismor.





Och mitt i den grönskande bokskogen gömde det sig något magiskt, en spåkula som visade en parallell värld.




torsdag 11 juni 2015

Äntligen kom sommaren



Äntligen börjar det likna något och temperaturen börjar närma sig de där magiska 20 graderna. Under de tio åren jag bott i landet har maj aldrig någonsin varit så kall. I alla fall inte vad jag minns. Det bästa med att vara egenföretagare är att man kan ta ledigt när man har lust och när solen sken så fint igår gällde det att passa på att suga till sig solstrålarna. Det kanske var sommarens enda vackra dag och tänk om man gick miste om den.

Vi köpte en vattenpistol och lekte vattenkrig ...


... vilket betyder att mamma inte har något vapen och man sprutar på en obeväpnad ...


Vi vattnade högbäddarna men när liten försökte pricka bina och humlorna var det bästa att lägga benen på ryggen ...


Sedan vattnade vi växthuset.


Det är gött att vara ledig mitt i veckan när alla andra jobbar ...


torsdag 4 juni 2015

Ett lekparadis bland skruva-själv-möbler

I lördags var det kallt och regnigt, sådär höstlikt faktiskt. Inte kan man tro att det är försommar. Jag och lille H styrde kosan mot IKEA och hängde på låset redan innan kl 10. Vi köpte  en svensk kanelbulle i restaurangen medan vi snällt väntade på att de skulle öppna möbelavdelning. Det är konstigt det där att folk (läs:danskar), när de hör att man talar svenska på IKEA, tror att man är en del av utställningen. Någon form av live show.

Jag hade en road publik som helt sonika stod och lyssnade och nyfiket hängde med medan jag jagade en liten H som försökte krypa innanför avspärrningen med kanelbullen i handen och de lyssnade så att jag tror att deras öron skulle ramla av när jag förmanande sonen om att inte kasta bullmitten på golvet och inte krypa in i skåpet eller klättra i fåtöljen bredvid.

Vi hade som tur var ett mål. Barnens IKEA och en juniorsäng till lille H. Han börjar bli så stor att han fyller hela spjälsängen och med tanke på att det i höst kommer en liten ny som gärna ska sova i just den sängen, kändes det som om det var dags med en stor säng till den stora pojken.

Jag måste ha ett mål när jag är på IKEA för att inte bli helt snurrig och få panikångest, jag lyckas alltid, när jag försöker gena i det stora varuhuset, alltid komma tillbaka till början av varuhuset. Så denna gång gick vi en rask promenad med kundvagnen genom hela varuhuset för att vara på den säkra sidan, ända tills vi kom till Barnens IKEA, Och det är uppenbarligen här alla barnfamiljer gömmer sig på helgerna, för hela avdelningen var full av föräldrar och en massa barn som lekte i utställningarna.
Jag lyckades plocka det vi skulle ha, medan lille H fascinerat kröp mellan de olika rummen, ropade "se mig mamma" och lekte med utställningsleksakerna, kröp igenom tunnlar och provsatt stolar, precis som alla de andra barnen. Sedan bar det av mot kassorna med en kundvagn, en lastvagn, en påse med diverse småsaker och en unge som hoppade upp och ner, Men jag lyckades ta mig fram, betala och på utvägen köpa en korv med bröd till en femma. Det hör liksom till ett IKEA-besök, även om det knappast kan beskrivas som en gourmetmåltid.



Efter lite svärande, vändande på beskrivningen och febrilt letande i plastpåsen efter rätt skruvar var sängen hopskruvad och världens mest stolta lille pojke somnade med ett leende på läpparna i sin stora säng.

onsdag 3 juni 2015

Ack Danmark, du sköna

Jag ska inte uttala mig om hur det är i Sverige, men objektivt sett och utifrån vad tidningarna skriver är det ju politiskt kaos. Så är det även i Danmark. Det finns nästan inte en politiker man inte har lust att sätta munkavel på. Kan man inte bli något annat i det här landet så kan man alltid bli politiker och det i sig säger ju en del om nivån. Och inte nog med det ... för en vecka sedan utlyste vår nuvarande danska statsminister folketingsval den 18 juni och partierna har sedan tre ynka veckor på sig att tapetsera hela Danmark med anskrämliga valplakat och stå på lur utanför matbutikerna och antasta intet ont anande människor (läs: undertecknad) som försöker handla middagsmaten i lugn och ro efter en stressig arbetsdag och inte har lust att höra på en massa dravel.

Det där med en så kort aktiv valperiod är så typiskt danskt på något sätt och påminner mycket om dansk förhandlingsstil. Man lägger inte ner särskilt mycket tid på att ta beslut i det här landet. Man chansar. Går det så går det. Ju snabbare desto bättre. Svensk formalism och långsam beslutsprocess anser dansken vara bakåtsträvande och totalt onödigt. Det är säkert därför man i Danmark har en så kort valspurt. Varför ägna flera månader åt något när man kan effektivisera och banta ner till tre veckor?

Men det måste stressa den danska befolkningen något kopiöst. På tre veckor ska de suga åt sig allt valfläsk, ta ställning och sedan sätta kryss vid det parti de tror kan styra landet bäst. Jag blir stressad av tanken och av att det i varje tidning, på varenda anslagstavla och varenda träd och lyktstolpe i hela jäkla stan stirrar retuscherade ansikten med påklistrade leenden med vallöften som de med största sannolikhet inte kommer att hålla, Fult som stryk är det också och ur miljösynpunkt förkastligt.

På varenda kanal på teve är det diverse paneldebatter, lekprogram och pajkastning som gör att jag sätter teven på mute, eller helst stänger av. Inte för att politik inte intresserar mig, utan för att jag ändå inte kan påverka. Jag har inte rösträtt till folketingsvalget, alltså det danska riksdagsvalet. Jag får istället förlita mig på att danskarna väljer rätt. Det är en form av maktlöshet att inte kunna påverka.

Så i tre veckor media-fastar jag. Jag kliar katten bakom örat, löser en massa korsord och läser alla de böcker jag borde ha läst de senaste tre åren, inklusive en och annan Nobel-pristagare. Det känns rätt skönt faktiskt. Och om dryga två veckor kan jag komma ut ur min lilla bubbla och fråga:

"Vem var det egentligen som vann?"

Antagligen kommer det inte bli det danska folket.



All Danes enjoy free healthcare and free education through college, and Denmark consistently ranks among the happiest nations on Earth.
Bildkälla: https://www.flickr.com/photos/darrellg/1350450757/